Tack för året 2022

Under året 2022 har närmare hundra stockholmare kommit i närmare kontakt med Carl Johan Dyfverman. Då arrangerade nämligen Samfundet St. Erik hela tre stycken stadspromenader där ordföranden Martin Dyfverman agerade guide. Det gjorde han utefter sin bok “En ateliér i snö” där hela 51 olika platser i huvudstaden med Carl Johans konst är utmärkta.

På bilden ovan syns den senaste vandringen 4 oktober framför Linnémonumentet i Humlegården, där Martin berättar om de nya rönen om hur Carl Johan svarat för de största arbetena med skulpturgrupperna. Det var avslutningen på en drygt två timmars vandring genom centrala Stockholm. Höstskymningen börjar falla och precis när vi står framför Linné så tänds konstbelysningen…ett slags magiskt ögonblick faktiskt i det som nu blivit en renässans för Carl Johan och hans konst som finns kvar på så många platser i huvudstaden. Foto: Anna Hopp.

Gustav Vasa intar Örebro Slott?

Nu pågår spännande planer på att ordna en invigning av en dyfvermanskulptur för första gången på mer än 25 år. Det handlar om en bortglömd skulptur av Gustav Vasa som Carl Johan gjorde 1889 och som i mer än hundra år stått undangömd på ett museimagasin i Örebro. När vi 2023 går in i det stora Vasajubileumsåret kan denna få ett nytt och betydligt mer känt liv.

2023 är det nämligen 500 år sedan Gustav Vasa utropades till kung och kungariket Sverige rent faktiskt kom till. Det skedde den 6 juni som ju också blivit vår nationaldag och planerna nu är att Carl Johans skulptur ska invigas denna dag. Först måste han snyggas till efter så många år på “lagerhyllan” och det görs av den i sammanhanget kände och kunnige Gabor Pasztor i Örebro.

Landshövdingen i Örebro, Maria Larsson, har personligen engagerat sig i projektet och låter medlen från avtackningen av henne (efter åtta år som landshövding) gå just till detta projekt. Skulpturen kommer att vara det första besökarna i länsresidenset på Slottet ser när de är där på besök.

En lite rolig detalj är att Gustav Vasa året före sin kröning just höll på att belägra Slottet i Örebro, som då hade en dansk fogde. Nu femhundra år senare “intar” han förhoppningsvis detta slott för andra gången. Något vi i släktföreningen naturligtvis då kommer att vara med om!

Ett riktigt gott nytt år önskas av ordföranden

Martin Dyfverman

Gustav Vasa bidar sin tid på Länsmuseets samlingar i Örebro