Årsmötet 2009 – Tjugo såg Sundsvall

Årsmötet var denna gång för ovanlighetens skull förlagt till högsommaren, närmare bestämt 11-12 juli. Inbjudan hade gått ut i god tid och bidrog till ett rekordhögt deltagande. Ungefär 20 medlemmar (ett par nya) hade tagit sig till Sundsvall på olika sätt. Vid lunchtid på lördagen samlades vi vid stationen och kunde i bilar ta oss längs den gamla vägen mot Timrå ett stycke utanför staden. På vägen stannade de flesta i Skönviks gamla sågverkssamhälle. Det var här som träpatronen Fredrik Bünsow drev en del av sin allt större verksamhet och gjorde honom, enligt uppgift, till Sveriges näst rikaste man (efter Krüger).

2009_2_bMen målet var Villa Merlo, Bünzovs ”sommarvilla”, ett imponerande slottsliknande hus med torn och tinnar och en engelsk park intill.

2009_3_bFramför huset står CJ Dyfvermans ”Leda och Svanen”, här i form av en fontän, där svanen står för vattensprutandet medan en liten gosse finns intill. Samma motiv finns på en av de fontäner CJD gjorde för Esplanaden i Gävle (se mer nedan).

På Merlo dukade vi upp medhavd skaffning, i form av smörgåstårta med dryck (ja, t om vin fanns att njuta för en penning, tack vare vår guide Nils Johan Tjärnlund.

Det blev sedan en omfattande och mycket kunnig guidning inuti Villa Merlo genom Nils Johans försorg. Några av höjdpunkterna ,ur vårt perspektiv, var originalet av skulpturen Vikingen i meterhög storlek. Denna möts man av när man tagit trappan upp till övervåningen.

2009_4_bDäruppe finns också det bibliotek som Bünsow beställde hela terracottagruppen om mer än 20 skulpturer, för att placera ovanpå de imposanta bokhyllorna i ek (?). Vikingen är nu den enda av dem som finns där, den är återköpt av Svenska cellulosabolaget, SCA, som numera är ägaren till Merlo och sedan flera år använder en del av rummen – plus ett nybyggt annex – till sitt stora arkiv över skogsindustrin i Norrland.

Men även matsalen på bottenvåningen imponerade och det var där som vi höll den formella delen av årsmötet (se särskilt protokoll). Där blev det också kaffe med inköpta läckerheter från stadens bageri.

Det blev nästan middagstid när vi kom tillbaka till Sundsvall och därför fick själva middagen skjutas framåt något. Den intogs så småningom på stadens kasino Cosmopol, ett pampigt hus som en gång var stadens stationshus.

Söndagen

Nästa dag samlades vi först på Kulturmagasinet där intendenten Barbro Björk (maka till framlidne CJD-forskaren Magnus Adlercreutz) bland mycket annat intressant från Sundsvalls historia kunde visa oss den uppbyggda matsalen på Villa Merlo. Vi såg också målade porträtt av Bünzow och hans hustru. Därefter lunch och sedan var det återigen dags att bli ”förkovrade” med Nils Johan Tjärnlunds hjälp. Han hade just lagt sista handen vid en kommande bok om stenstaden i Sundsvall så en mer idealisk guide kunde vi inte få. Barbro Gunmar, med sin make Krister, en av de nya medlemmarna har forskat om arkitekten Laurentz och kunde visa oss ett av hans praktfulla palatsliknande hus, som täckte hela ena sidan av det stora torget.

2009_5_bLängs en av de andra fanns Stadshuset där CJD gjort de bägge stora skulpturgrupperna på varsin sida av taket. På länken nedan finns en utförlig beskrivning (och fina bilder) av den restaurering som precis gjorts av dem:

http://www.murberget.se/rapport/data/12/e7d464ed-07fe-4852-b455-57b028f79b11.pdf

Strax intill fanns det bankhus där ytterligare skulpturgrupper fanns att beskåda uppe på taket. Dessutom reliefer i själva fasaden med motiv över betydelsefulla saker i stadens historia och utveckling.

2009_6_bDet blev alltså en fullmatad söndag också – ändå fanns det dom som på resan tillbaka söderut passade på att göra uppehåll i Gävle. Där var det Birgitta Lundblad som tog hand om oss och visade oss framför allt de två fontänerna med skulpturer i flera ”våningar” på Esplanaden mitt i staden. Men vi fick också bese Gevaliapalatset, det stora stenhus där CJD fick uppdraget att göra en staty av gudinnan Gevalia för placering högt upp, under ett av husets hörntorn. Statyn är sedan länge borta, endast huvudet lär vara kvar och finnas i ett källarvalv under en bank. I Gävle har CJD även gjort ett par Kristusstatyer. En i den rivna Betlehemskyrkan och en som funnits i den stora Sjömanskyrkan på torget utanför centralstationen (numera ett musikens hus) Birgitta har också skrivit en bok, om en av Gävles stora arkitekter – och den pryds av just Gevaliastatyns huvud.

Vi fick många uppskattande omdömen om detta arrangemang och det sporrar oss att planera ett nytt tvådagarsarrangemang, nästa eller nästnästa år. Ett av förslagen gäller då södra Sverige, med en rad skulpturer som finns i Österlen, Ystad och Malmö samt Lund.

Martin Dyfverman, ordf.