Nu är Carl Johan känd i Karlskrona

 

Så har medlemmarna i släktföreningen samlats till årsmöte. Denna gång i landets marina huvudstad, Karlskrona. En lång tur för många av oss tolv som var med, men vi belönades rikligt av en monumentalt vacker stad och en aktiv kulturförening som fick oss att känna oss hemma.image.php

Vi träffade också Katrina Olsson (se bilden till höger – TRYCK på varje bild så blir de STÖRRE) som med sin blogg “Kulturlandskapetblekinge” var den som förra året gav oss bevisen för att det var Carl Johan D. som stått för de många skulpturerna på Stadshotellet från 1890. Alla vi “Dyfvermän” var för övrigt inkvarterade på Stadshotellet och två av oss kunde till och med från sitt fönster på tredje våningen komma ut och fotografera dem i jämnhöjd!

Den 11 oktober 1890 skrev den lokala tidningen Carlskrona Weckoblad” om det nya hotellet som en “ren och värdig arkitektur i italiensk renässans, med ett synnerligen vackert portalparti åt Ronnebygatan”.

Det är där som två av skulpturerna står i vackra böjda nischer på ömse håll om entrén till hotellet (Idag First Hotel) Men högst upp på taket finns också en grupp med tre vackert grupperade kvinnor. Den i mitten håller upp en hand, som en gång lyft en fackla, det kan man se på äldre bilder från hotellet.

Weckobladet fortsätter:

“De åt midtelpartiet åt Smedjegatan stående figurerna väcka särskild uppmärksamhet. Dessa figurer äro modellerade av Dyverman och gjutna i cemenDSC02888t av Sånska cementgjuteriet”….”äfven den uti imiterad sandsten utförda affärgningen är synnerligen anslående”.

Det är de här fyra skulpturerna, alltså högst upp på mittentaket, som inte längre kan ses nerifrån gatan, på grund av en utbyggnad av nattklubbsdel som hotellet gjort för länge sedan. I en av lokaltidningarna beskrevs 1992 i stora rubriker vad Karlskronaborna går miste om: “KONSTSKATTERNA INGEN SER. I FLORENS ÄR DE VÄRLDSBERÖMDA – I KARLSKRONA GÖMDA!

Men fortfarande var det ingen som visste vem som skapat skulpturerna….

Till vårt möte kom Blekinge läns tidnings kulturredaktör Elin Thornberg som nu kunde avslöja för läsarna vem som gjort de mångomtalade skulpturerna.

Vår värd, ordföranden i föreningen “Gamla Carlscrona”, Rolf Andersson lovade på stående fot att nu ska CJD:s skulpturer uppmärksammas i staden. Kanske i form av en minnestavla eller liknande.

Rolf och flera medlemmar i föreningen var med på mötet, som ägde rum i deras sällsynt vackra och trevliga föreningslokaler på gatan Alamedan i Karlskrona. Där har de både en stor samlingssal, bibliotek, kök och kansli. Väggar och skåp pryddes av minnesföremål och konst från staden. Biblioteket var sprängfullt med Karlskronalitteratur och dessutom har man ett stort bild -och filmarkiv. Vi fick som inledning på träffen med dem se ett bildspel från mycket av det gamla Karlskrona som försvunnit. Föreningen bildades 1945 och har hela 2.700 medlemmar. Den ger ut sitt häfte “Kaulskroniten” flera gånger per år och dessutom en årsbok, rikligt illustrerad. Förra årets hette “Nyheter från förr”, en mycket träffande titel. Det är ju precis vad vår förenings håller på med också!

När vi med intresse fått höra och se om den fina staden Karlskrona fortsatte undertecknad med att visa bilder och berätta om vår käre Carl Johan D. Både om hans liv och hans konst. Jag kunde särskilt visa några jämförande bilder, där man ser att motiven på Stadshotellet i Karlskrona överensstämmer med gudabilderna, både på sparbankshuset i Ystad och på de Sörensenska -eller Fersenska palatset i Stockholm. På det senare gjorde CJD minst 9 större skulpturer, varav bara två finns kvar – mot Blasieholmstorg.DSC02891P1060801

Motiven verkar alltså vara desamma på de tre olika byggnaderna. Men de skiftar något i utförande, så det är inga direkta kopior.

Katarina Olsson kan, genom flera olika jämförelser, finna att temat tycks vara “de fyra elementen”. Fyra olika gudar som var och en representerar de olika elementen: Vatten (Neptunus), Vinden (Mercurius), Elden (Vulcanus) och så den sista som var svårast att identifiera, eftersom han saknade ett attribut i den höjda vänsterhanden (däremot har han en sädeskärve vid sin högersida) Katarina kan dock slå fast att attributet bör vara en lie och att han därmed skulle vara Saturnus och symbolisera elementet jorden.P1060787image3

Efter vårt gemensamma möte med “Gamla Carlscrona” höll vi vårt sedvanliga årsmöte. Mer om det kommer i särskilt protokoll.

Bland nya punkter var att undertecknad kommer att ta kontakt med er medlemmar i syfte att vi ska kunna få en inventering av vilka CJD-föremål/konst som finns hos oss. Dessutom valdes Anna Hopp in i styrelsen och vi tog beslut om att i fortsättningen inte bjuda på mat i samband med årsmötena. Detta för att spara kostnader i vår kassa som börjar att tunna ut.

Jag hann också visa några “Nyheter från förr”, nämligen konst av CJD som jag och säkert fler inte sett förut. Dels från en resa på Orust där det finns tre kyrkor/kapell med Carl Johans konst. Dels  på några platser som jag och Ulla passade på att besöka nu på vägen till Karlskrona.

Första stoppet var Grevbäcks kyrka nära Hjo, där ett altarskåp med korsfästelsen finns (motivet känns igen från både Trefaldighetskyrkan i Sthlm och Ovanåkers kyrka i Hälsingland).

Dessutom besökte vi Jönköping med en grupp högst uppe på det imposanta länsresidenset och Sofiakyrkan med träskurna apostlar på altartavlan. Se bilder här intill.P1060736P1060724P1060727

P1060697

 

 

 

 

Efter de mycket givande mötena på Alamedan hade vi en kort paus före kvällens middag på restaurangen Nivå vid Stora Torget i staden. Många hade också hunnit att gå runt i vackra Karlskrona som på lördagen bjöd på vackraste solsken – och dessutom en stor torgfest. Flera kunde även på söndagen titta runt i staden innan det var dags att vända kosan hemåt igen.

P1060773

Vi riktar ett STORT TACK till Rolf och hans välskötta förening som fick oss alla att känna oss hemma – och att vilja återvända till en sällsynt skön och innehållsrik stad.

Tack till Mats D. och Rolf Andersson som bidragit med fina bilder.

 

Martin Dyfverman

Ordförande, Bildhuggare Carl Johan Dyfvermans släktförening