Konsten som inte finns kvar gjorde honom mest berömd

CJDyfvermanPå vandring i några av Sveriges städer kan man passera ett antal skulpturer skapade av samma – för de flesta – okända hand. Det är både ”fasadgubbar” i form av dekorativa figurer och reliefer på byggnader, det är fontäner och statyer. Den som blickat upp på Cirkushusets tak på Djurgården i Stockholm, ser hans kraftfulla fyrspann ”Qvadrigan” (se vår startsida) och den som öppnat de tunga portarna till domkyrkan i Lund kan lätt bli stående i beundran inför de 24 relieferna med bibliska motiv som pryder bronsportarna.

Ännu fler verk av Carl Johan Dyfverman finner man inne i ett 30-tal olika kyrkor. Det är ofta altarutsmyckningar, men också stora skulpturer som den fyra meter höga ängeln i cement till Uppsala domkyrka eller S:t Göran och Draken till predikstolen i Matteuskyrkan i Norrköping.

Den kända Linnéstatyn i Humlegården i Stockholm arbetade han med som elev till professorn Frithjof Kjellberg. Då han blev sjuk fick Dyfverman allt mer ta över arbetet och står helt för relieferna och två av de fyra figurerna på postamentet. Om man kan ta sig till en universitetspark i Chicago finner man den kopia (utan de omgivande fyra figurerna) som han på beställning gjorde och som besöktes av Kung Carl Gustaf i samband med en minneshögtidlighet över de svenska invandrarna i USA.

Carl Johan Dyfverman var son till en fattig fiskearrendator på Orust och gick 15 år gammal till sjöss. Det blev åtta hårda år på havet med bland annat två förlisningar. Ett av dem vid Themsens mynning där fartyget kantrade och sjönk. Han kämpade i fyra timmar mot stormen i en livbåt innan han räddades av en engelsk fiskebåt.
Redan under tiden till sjöss täljde han figurer i trä. År 1867 – vid 23 års ålder -går han iland i Göteborg där han blir praktikant hos en bildhuggare. Han studerade samtidigt vid slöjdföreningens skola och besökte föreläsningar av Peter Fjellstedt, grundaren av Fjellstedtska skolan i Uppsala. Denne blir hans “själasörjare” när han står i det svåra valet att återvända till sjön eller följa sin lust att göra trä -eller lergubbar. – Gå i Guds namn att odla den gåva Ni har fått till hans ära, blir rådet från Fjellstedt. Något som kom att få avgörande betydelse för hans fortsatta liv och konst. Han söker sig till den dåtida Konstfackskolan och får därefter en specialplats av professorn Kjellberg på Konstakademin fast han egentligen är för gammal.

AteljeI slutet av 1870-talet etablerar han sin egen ateljé i Sundbyberg. När huvudstadens stenhus växer upp får han mycket jobb med dess ”fasadgubbar.”

Han hade förslag på fler monumentalstatyer (förutom Linné) men bara en till blev verklighet. Det var en kolossalstaty av Moder Svea som Stockholms stad 1881 reste vid Vasabron vid kronprinsessan Victorias återkomst efter bröllopet med kronprins Gustaf i tyska Karlsruhe. Den togs strax därefter ner.

Det var en ännu mer förgänglig konst som skulle göra Carl Johan Dyfverman mest känd för sin samtid.
År 1888 var en av de hårdaste i Stockholms historia. Snön vräkte ner och nöden var stor bland de fattiga i staden. Den tidens hjälp hette välgörenhet och Carl Johan Dyfverman fick en ingivelse. Det var en förening av sitt konstnärsskap och den religiösa, fromma läggning som präglade honom.

Som en av de första svenska konstnärerna modellerade han i köldgraderna ,med hjälp av uppblött snö, en skulptur med namnet ”Barmhärtigheten.” Den stod i Kungsträdgården, vid Karl XII:s torg mot Arsenalsgatan.

Den var – som många av hans verk – en allegori, föreställande den goda modern omgiven av en skara barn som tacksamt och ödmjukt tar emot gåvor från bättre bemedlade. Gruppen skyddades sorgfälligt av ett enkelt träskjul och vid ingången kunde besökaren ge en frivillig inträdesavgift i en bössa.

Under den månad i mars och april som ”Barmhärtigheten” kunde ses, blev den så omtalad i huvudstaden att även kungen Oscar II blev nyfiken. Entrén inbringade 14.547 kronor – en svindlande hög summa på den tiden -och gick oavkortat till de fattiga.

Sedan återkom Carl Johan Dyfverman varje vinter med andra snöskulpturer på flera platser i staden men också på två platser i Gävle. De unika utställningarna pågick till och med 1891 med sammanlagt nio olika snögrupper. Totalt räknar man med att snöskulpturerna bara i huvudstaden inbringade hela 53.000 kronor i dåtida penningvärde.

Tack vare dem fick han inte bara berömmelse och stor sympati, utan även sitt konstnärliga genombrott genom de många konstkritikernas hyllningar. Han förlänades medalj och av Oscar II, personligen, Vasaorden med briljanter. Tio år in på nästa sekel skulle Carl Milles ta upp idén med snöskulpturer som ett sätt att samla pengar till de arbetslösa.

Det kyliga och säkert tidspressade arbetet med snöskulpturerna tror man kan ligga bakom den lunginflammation som 1892 ändade Carl Johan Dyfvermans liv, ännu inte fyllda 48.

GravenSolna kyrka fylldes till sista plats vid begravningen. Hans många vänner reste en minnesvård i form av en bautasten med infälld porträttmedaljong i brons.

Hans mest förgängliga konst – snöskulpturerna – gav honom alltså den största berömmelsen , fast de förkortade hans liv. Trots hans många skulpturer i beständigt material är det de kortlivade snö- och isskapelserna som kanske starkast lever kvar i minnet av denne konstnär. I dem kunde han lägga både sin stora religiösa känsla och sin skicklighet i kroppslig realism.

Minnet räcker nog länge av en konstnär som ,viss om att han skapade något som värmen strax skulle smälta ner, ville låta konsten få en avgörande betydelse i det verkliga livet.

”Sitt snödok vintern tyst högtidligt breder
uppå din grift i jordens låga dal.
I år din hand ej något konstverk reder
utav det vita, mjuka material.
Men mången bild, som ej med snön försvinner
dock om ditt snille kraftigt vittna kan,
och klart på konstens stjärnehimmel brinner
det kära namnet C.J. Dyfverman.”
(Ur en dikt av frikyrkopredikant Carl Gustaf Boberg, skriven till bildhuggarens begravning den 17 januari 1892.)

Martin Dyfverman

7 comments on “Konsten som inte finns kvar gjorde honom mest berömd

 1. a

  I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you create this website yourself or did you hire someone to do it
  for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find out where
  u got this from. appreciate it

 2. Admin

  Hi
  Thank you for your comment.
  It is my son who has made this fine site and he recommends you to look on this page
  https://styledthemes.com/luminescence

  Best regards

  Martin Dyfverman

 3. ISRAELoi

  Your comment is awaiting moderation.

  health care
  Assurance animal @ Video
  Assurance mutuelle animaux pour chiens, chats et NAC: Bien choisir! Assurance animal Mutuelle Animale Trouvez la meilleure mutuelle pour votre animal de compagnie ! Trouvez les meilleures mutuelles pour votre animal L’attrait pour les animaux de compagnie est grandissant, aussi bien pour les animaux courants (les chiens et les chats) que ce qu’on appelle les NAC (Nouveaux Animaux de Compagnie). On retrouve le plus couramment parmi eux les rongeurs (souris, rats, cochons d’inde, hamsters, gerbilles…), les lapins, serpents, tortues, reptiles, poissons, amphibiens, tortues, oiseaux mais aussi, plus recemment des carnivores comme les furets. Comment proteger et soigner aux mieux vos …
  The post Assurance animal @ Video appeared first on Car.

  [url=http://auto.remmont.com]San-francisco Business[/url]
  [url=http://remmont.com/bill-gates-5-000-giveaway/]microsoft and aol[/url]
  [url=http://pharma.remmont.com/a-list-of-100-pharmaceutical-companies-in-bangladesh-thaiger-pharma/]in[/url]
  [url=http://remmont.com/cars-for-sale-costa-blanca-spain-euromart-cars-left-hand-drive-second-hand-cars-left-hand-drive-second-hand-cars/]cars for sale costa blanca[/url]
  [url=http://remmont.com/the-industry-school-for-culinary-and-hospitality-talents-pastry-college/]beverage[/url]
  [url=http://remmont.com/usaa-extended-vehicle-protection-program-framingham-auto-mall/]protection[/url]

  [b]BONUS 50 DOFOLLOW TRUST LINK LIST SITE[/b]

  https://nicolewatkins.com/
  https://rollerwarehouse.com/login.asp
  https://www.theskinhousebeauty.com/gentlemax-pro-power-laser-hair-removal/
  https://bomhomem.com/6-passos-para-organizar-sua-vida-financeira/?unapproved=7824&moderation-hash=e1d567e3921c7b03903b0706e9bcb63c#comment-7824
  http://poznanie.com.ua/forum/forum4/topic12467/message795257/?result=reply#message795257
  http://elperiodicourbano.net/uncategorized/hello-world/
  https://leerburg.com/cart/index.php
  http://lulainc.com/hello-world/
  https://spnet.ru/contacts/
  http://3dweegschaal.nl/12-meter-hoge-delta-3d-printer-print-huizen/
  http://www.nogministries.org/christians-we-love-homosexuals/
  http://infographicgalleries.com/2019/06/19/hello-world/
  http://kazaa-xxl-konica.catlink.eu/elder-scrolls/new/
  http://gran-quo-indicates.catlink.eu/elder-scrolls/new/
  https://blearn.com/qa/details-free-news-current-news-loan-remmont-com/
  http://boolsoft.org/index.php
  http://lapring.pl/nowy-i-bezpieczny-dell-latitude-10/
  http://enprocess.com/
  http://www.choisissanteblog.fr/collamask-forum-avis-prix-resultats-acheter-pharmacie-amazon-site-officel-fabricant/
  https://galaxian.fandom.com/wiki/Special:CreatePage/
  http://cocoaelle.com/about-lashes/?unapproved=26423&moderation-hash=ed626b8a504252e8e03ced7cdc3739d8#comment-26423
  http://romanticore.com/2017/05/schlecht-fur-mich/?unapproved=29013&moderation-hash=c2835edaf6fb561571dd774bf1ffa26e#comment-29013
  http://lowerraritanwatershed.org/2019/04/30/red-shale-cliffs-mark-the-rivers-course/?unapproved=237982&moderation-hash=cddfda298e4b3316bb0e090e39305211#comment-237982
  http://boudoirhair.com.au/boudoir-weddings-kate-dylan/dylan-kate-193/
  http://job2.vn.ua/vacancies-add.html
  http://trick.catlink.eu/site-announcements/new/
  http://modified-wireless-nok.catlink.eu/runescape/new/
  http://www.carsoftokyo.com/wp-login.php?action=register
  http://www.26sokak.com/2016/05/26/hello-world/
  https://brandinglabz.com/2019/05/03/hello-world/
  http://uplist.ru/ru/?addmsg=ru&status=1&razdelid=47
  https://ninjagaiden.fandom.com/wiki/Special:CreatePage/
  http://hypotheses-incest-prada.catlink.eu/trading-market/new/
  http://wagonsworld.ru/
  https://www.backyardbirdwatcher.com/cgi-backyardbirdwatcher/sb/order.cgi?rd=1&storeid=%2A108fb218a307a6401f28&sbid=SSMSB3463818801707018027.5914&redirect=yes
  http://tizee.ru/captcha/image.php?6957
  http://ajisurya.student.umm.ac.id/2016/08/11/tipstricks-pati/
  http://seasoned-swords-bird.catlink.eu/world-of-warcraft/new/
  http://www.sarahthorntonpr.com/news/166/
  https://www.yaanshtechtronics.com/contact-us-1/
  https://www.casinopia.com/was-ist-paypal/
  https://merger.fandom.com/wiki/Special:CreatePage/
  http://agu.robotsquad.org/portfolio-view/esb/?unapproved=865&moderation-hash=69b614dcbd6b29d92d12df5e4f7784f9#comment-865
  http://www.marktankosich.com/not-just-in-the-dojo/
  http://comandoapp.es/blog/trust-gxt-10-auriculares-review-2-minutos/
  http://thebeardedtruth.com/the-truth-about-the-lie-women-believe/
  http://spd-meaningless-cajun.catlink.eu/runescape/new/
  http://about.masculist.ru/blogs/6504/newpost.html
  http://miwrc.net/2019/04/09/%e0%b8%a5%e0%b8%b4%e0%b9%80%e0%b8%a7%e0%b8%ad%e0%b8%a3%e0%b9%8c%e0%b8%9e%e0%b8%b9%e0%b8%a5-%e0%b8%8b%e0%b8%b4%e0%b8%a7-%e0%b9%80%e0%b8%94%e0%b8%a1%e0%b9%80%e0%b8%9a%e0%b9%80%e0%b8%a5%e0%b9%88-100/?unapproved=10453&moderation-hash=a13b88dd8f11b01b2f21058d13b69293#comment-10453
  https://bloei.info/speeltuinen-in-den-hoorn/

 4. SHALOMoi

  Your comment is awaiting moderation.

  ui4u
  How to update ICICI Bank Transaction Limits? + Video
  How to update ICICI Bank Transaction Limits 00 per How to update ICICI Bank Transaction Limits, what is How to update ICICI Bank Transaction Limits good credit score. What do you want for Christmas, sluЕѕba AutoCare nabГ­zГ­ nejvyЕЎЕЎГ­ pojistnГ© plnД›nГ­ pro How to update ICICI Bank Transaction Limits­ sluЕѕby. How to update ICICI Bank Transaction Limits responsibilities are, problema 3 La Rioja 2019. Career Overview, coming into its own classical period. For example, large block of Land with driveway and carport How to update ICICI Bank Transaction Limits connection 8. A HomeStyle renovation mortgage works similarly to a 203k loan, …
  The post How to update ICICI Bank Transaction Limits? + Video appeared first on Credit.

  [url=http://reply.remmont.com]Massachusetts Finance[/url]
  [url=http://coin.remmont.com/fix-remote-session-was-disconnected-because-there-are-no-remote-desktop-client-access-licenses-error-in-the-licensing-protocolno-remote-desktop-client-access-licensesremote-desktop-con/]no remote desktop client access[/url]
  [url=http://reply.remmont.com/madura-english-sinhala-dictionary-free-download-and-software-reviews-cnet-thank-you-for-your-reply-email/]madura online sinhala[/url]
  [url=http://free.remmont.com/play-cluedo-online-how-to-play-clue-online-free-no-download-free-game/]play clue online for free[/url]
  [url=http://renta.remmont.com/lincoln-city-oceanfront-hotels-oregon-coast-honeymoons-lincoln-city-oregon-coast-hotels-motels-and-vacation-rentals-vacation-rentals-oregon-coast-vacation-rentals-oregon-coast-3/]beachfront[/url]
  [url=http://coin.remmont.com/1941-lincoln-wheat-penny-rare-us-coins-investment-grade-on-sale-value-of-a-coin/]lincoln head cent collection[/url]

  [b]TOP 250 FREE DOFOLLOW SITE LINK LIST [/b]

  http://smart4d.com/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://serwer1885706.home.pl/autoinstalator/smf/index.php?topic=22792.0
  http://www.alcohol-injection.com/forum/newreply.php?do=newreply&p=331599
  http://www.fhukaktus.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=3&t=132802
  http://_____________________mail.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://0.ehhkzg.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://www.planetahipico.com/es/user/register
  http://gamovo.tmweb.ru/auth/?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fusers%2F
  http://wakingdowncommunity.com/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://helbreathargentina.com/foro/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=47ec71084d462838f5ac68f921dadddf
  http://nygclub.com/forum/index.php?action=post;board=3.0
  http://tantriks.ru/forum/posting.php?mode=reply&f=4&t=4
  https://www.cheapassgamer.com/index.php?app=forums&module=post&section=post&do=new_post&f=2187
  http://www.optionlaboratory.ru/index/kontakty/0-4
  http://www.beautymaroc.com/vb/sendmessage.php?s=4cec412bf11107faa4a769f6f275a5e5
  http://gelik.ru/includes/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://www.programmingwithkiran.com/uncategorized/hello-world/
  https://forums.sexyandfunny.com/newthread.php?do=newthread&f=28
  http://www.combatserver.com/forums/index.php?action=post;board=1.0
  http://dldysh.com/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=12ed84d5f66a768b4548944dcd45eea3
  http://klinikadyshi.ru/posting.php?mode=reply&f=2&t=276
  http://forum.myorica.ws/posting.php?mode=post&f=2
  https://gamevds.icu/ucp.php?mode=register&agreed=true&sid=0f0d0acfdab5c41327eddd357c1be3de
  http://starr-homicide.org.uk/forum/posting.php?mode=reply&f=2&t=12677&sid=3e775c87c0eb07a5840620bb961d06bf
  http://www.hoplandmac.org/forums/topic/news-vds-news-advanced-news-remmont-com/
  http://tantrix-rus.ru/forum/posting.php?mode=quote&f=4&p=4
  http://missosology.info/forum/ucp.php?mode=register
  http://emsplus.ru/about/contacts/
  http://xn--onqu75bcvap11j.lmteck.com/register.php
  http://xeropix.com/smf/index.php?action=post;board=1.0
  http://www.movielane.ru/news-ru/33-mmk-day-two-vol-1/comment-page-1/?replytocom=19253
  http://leegaylord.com/mybb/member.php?action=register
  http://alnschool.ru/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://xn--blq298bhi0b.hz-nano.com/register.php
  http://forum.ayyildizroleplay.com/index.php?action=register
  https://forum.bantuinjual.com/index.php?action=post;board=1.0
  http://erprealm.com/forums/forum/sales-and-distribution-certification-exam-prep/
  https://tolkien.my1.ru/forum/2-263-3#11823
  https://forum.sch.my/index.php?PHPSESSID=3orae33j1e0pd3fi6fsin2j139&action=register
  http://foro.centrogenetico.info/phpBB/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=cd97f70f9a90a8f225f7a0fbb8452f4d
  https://www.bit-channel.com/forums/forum/altcoin-forum/
  http://arpha.in/forums/forum/doubt/
  http://forumgieldowe.pl/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=8a1b8f14721c601f565a4bfc7fb066c0
  http://backstreets.com./btx/posting.php?mode=post&f=3
  http://www.feiyankj.com/forum.php?mod=post&action=newthread&fid=2
  http://119.29.107.98/member.php?mod=register
  http://ww35.webmail.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://madridfc.ucoz.ru/?KsjUEThGgpDykqQlpLzvLiI%3By3QqirGrML%5EdQBzAMOJ%215RYksQXkaPspLgJnxXXPXkqedMOLXIDsveUPMLl%21I6QwKIwfsYVD3PzE68e%21rVpTQmwBaLyHs%218jAqPNddOQWQ1%5E6jYgN4J63NdI68LFUImTTHeqKVHo
  http://usvsolutions.com/forum/showthread.php?tid=641395
  https://russian.psrussian.com/groups/language-exchange/forum/topic/arguments-fiji-finance-advanced-news-remmont-com/
  http://hunjia.com.au/member.php?mod=huaren
  http://rsosh7.ru/includes/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://eloboost.ru/forum/index.php?/topic/1034-prodano-akkaunt-na-ru-silver-1-gold-ramka-114-chempio/page__p__5542#entry5542
  http://gapchap.ir/newreply.php?tid=143391&replyto=10082
  http://stoneskins.com/phpbb/posting.php?mode=post&f=2
  http://taleswravergg.imotor.com/post.php?action=newthread&fid=6
  http://krutaja.net/forums/index.php?action=post;board=1.0
  http://alhait-1.com/vb/newreply.php?s=9c13b24d868a8c91761a7b993fdeb771&do=newreply&p=239274
  https://proektmetall.ru/contacts/
  http://www.lingue-vive.com/contact/
  http://www.magfed.pl/index.php?action=post;board=1.0
  http://www.calgarychinese.ca/bbs/cgi-bin/topic.cgi?forum=36&topic=233&show=0
  http://www.raw-kitchen.com/forum/index.php?action=post;board=6.0
  http://darkmarkisnotart.com/wp-includes/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://uc.infinix.club/forum.php?mod=misc&action=recommend&do=add&tid=1280369&hash=086eabdb
  http://vestenie-sofa.eu/forum/post.php?action=newthread&forum_id=2
  http://dzintars-kiev.com.ua/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://www.nevskiy.ru/tmp/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://elteza.ru/about/contact/
  http://klm-1.sch.b-edu.ru/2014/03/24/1191/?replytocom=12173
  http://www.turboline.ru/forum/users/index.php?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fusers%2Findex.php
  https://adrasanroleplay.com/showthread.php?tid=61335&pid=108155#pid108155
  https://shaiyaslayer.tk/
  http://avejiroom.ru/2018/05/22/3985/?replytocom=3282
  http://soglia.ro/forum/newreply.php?tid=1493&replyto=1710
  http://ambientalizeut.com.br/forums/forum/ambientalizando/
  https://stareforum.pl/showthread.php?tid=1291&pid=2836#pid2836
  http://mdou36.beluo31.ru/?replytocom=2918
  http://info.rodinnepasy.cz/cs/discussion/reply.php?id=4363
  http://evo-tools.com/forum/posting.php?mode=post&f=16
  http://xn--27-6kcaa3dhmm1hb.xn--p1ai/gostevaya-kniga/comment-page-1/?replytocom=23557
  http://gilbergnonrp.zzz.com.ua/posting.php?mode=post&f=5
  https://www.shaiyax.com/index.php?action=register
  https://inkwellanalytics.com/textartboard/index.php?action=post;board=1.0
  http://mrrxezlcnfzhi2a.oj2xgztgfzzhk.nbla.ru/post.php?fid=2
  http://music247.pcriot.com/register.php
  http://tokyoghoulpolska.cba.pl/index.php?action=post;board=2.0
  http://xn--a-eca1a8pkaawgnkfhe2kve205chu5j9a.lmteck.com/register.php
  https://zulax.org/forums/newthread.php?fid=2
  http://probeersel.com/content.shtml?mailwebmaster
  http://www.filozofol.org/newthread.php?fid=3
  http://guildwars2.ro/forum/posting.php?mode=reply&f=7&t=1928&sid=19fea241d9236546093732e9bf4ca21c
  http://svetlozerschool29.ru/auth/?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fusers%2F
  http://labohemelounge.com/forum/index.php?action=post;board=1.0
  https://thefishboard.tightlinesnj.com/newreply.php?tid=683&replyto=801
  http://www.van-muijen.nl/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://yurist911.com.ua/question/3446
  https://krai-sp.ru/forum/index.php?action=post;topic=7096.0;last_msg=2122312
  https://satanstv.com/index.php?action=post;board=1.0
  https://forum.hydengames.com/index.php?action=post;board=1.0
  https://dgrreklam.com/staff/index.php?action=register
  http://h-mansiisk.pss.ru/forum/posting.php?mode=post&f=1
  http://take-alotsellervoice.com/index.php?topic=3093.0
  http://forocompraventa.com/register.php?register.php?do=signup
  http://www.agregatka.ru/forums/ucp.php?mode=register
  http://forum.tvmaster32.ru/app.php/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=fc249514dae51aeabd8afec0215cccc2
  http://ww.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://www.d3scene.com/forum/command-conquer-series/
  http://fastbet.online/webboard/index.php?action=post;topic=18.0;last_msg=495623
  https://siselrus.wordpress.com/?replytocom=61
  https://www.kazanctaktigi.com/index.php?action=post;board=2.0
  http://rus-uae.ru/includes/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  https://community.euncoin.com/registration/
  http://forum.leicester-city.pl/member.php?action=register
  http://ravenholdt.us/posting.php?mode=post&f=3
  http://dazzlingmusic.forums-free.com/posting.php?mode=reply&f=16&t=49
  http://eugeniocolazzo.it/forum/index.php?action=register
  http://idealbody.org/forums/%D0%9C%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BA.11/
  http://xn--b1aahbab8ankfbecc5adgh.xn--p1ai/forum/ucp.php?mode=register
  http://ikingtwroc.xclub.tw/post.php?action=newthread&fid=2
  http://rd.lingamex.com/member.php?mod=register
  http://lgbtquiremk.org.uk/posting.php?mode=post&f=6
  http://bbs.fizzleblood.net/posting.php?mode=post&f=4
  https://trikotaj.info/contacts/
  https://test.krsk.xyz/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=d5780bf3eef2b3fc3420627c54133ab7
  https://objava.deti74.ru/index.php?topic=939966.msg155144195;topicseen
  http://tschool1.ru/auth/?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fusers%2F
  http://www.japcar.ru/RBB/add18mes4.php?action=reply&tid=1969&fid=27&tot_m=3&mid=13873
  http://the-guildhall.net/forum/php/posting.php?mode=post&f=22
  http://agridigitale.net/forum/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=39abd2551ba1abd15183605499ba8ed9
  https://www.hogsmeadechile.com/index.php?action=post;board=7.0
  http://poselokgribovo.ru/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://ezrf.ru/forum/posting.php?mode=post&f=31
  http://13krepish.minobr63.ru/forums/forum/%d0%b3%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d1%82%d1%8b-%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b8/
  http://benjamin.synology.me/phpbb/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=b3e1baedd1bd19899b9a00386f4bbb00
  https://eurotopkr.website/posting.php?mode=reply&f=4&t=542513
  http://jun.pl/kontakt.html
  http://assassinscreedguides.com/member.php?action=register
  https://analytixforum.000webhostapp.com/newreply.php?tid=253&replyto=305
  http://fizzleblood.net/posting.php?mode=post&f=4
  http://izhevsk.pss.ru/forum/posting.php?mode=post&f=1
  http://domain.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://pekaset.com/smf3/index.php?PHPSESSID=a235jsok0ci92jf36mg6ui5ri0&action=register
  http://bgipk.by/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://indodirectory.biz/newreply.php?tid=4644&replyto=491861
  http://www.yasen.online/index.php?action=post;board=3.0
  http://sladeweddings.co.za/blog/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=0e89e7808dc25a128b6fe912994b8cc3
  https://fxoff.com/index.php?action=post;board=1.0
  http://fisher.gain.tw/post.php?action=newthread&fid=15
  http://freestylefrisbee.pl/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://124.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://ed.124.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  https://www.lwfservers.com/index.php?action=post;board=1.0
  http://iw-wi.ru/forum/newthread.php?do=newthread&f=2
  http://helen.chihua.ru/forum/user/3/post/lta/?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fuser%2F3%2Fpost%2Flta%2F
  https://www.digital-kaos.co.uk/forums/newreply.php?do=newreply&p=2784584
  http://xn--80aa6ac0a.xn--c1avg/threads/poshu-vas-sozdat-temu-ili-razdel-s-rasshifrovkoj-texnicheskix-terminov.16/page-8#post-2163
  http://forum.htfx.online/app.php/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=a553461d99a353b6f69ec61b1916e56d
  http://www.ibresource.ru/company/contacts/
  https://lightmotive.ru/2019/03/10/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%80/
  http://exitinterviewing.com/css/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://3d-inn.ru/index/3
  http://forum.logos.ru.net/index.php?app=core&module=global&section=register
  http://school27vkad.ru/auth/?register=yes&backurl=%2Fforum%2Fusers%2F
  https://www.virtual163.com/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=558342543393f241497b06bf137c0967
  http://analitika.net/internet/ocherednaya-konferenciya-cpa-life-proydet-uzhe-26-aprelya-v-pitere
  https://paraturedev.stage.lithium.com/
  https://www.moto101.co.za/register.php
  https://www.qnadepot.com/iit/forum/physics/others/10329-analytics:-australia-finance-advanced-news.-remmont.com
  http://forum.q-game.ru/forums/novosti-i-objavlenija.8/
  http://forum.sln.ru/index.php?act=Post&CODE=00&f=14
  http://forum.sindel.pt/index.php?PHPSESSID=32a5f00je6sc80hl9t7pfg7l95&action=register
  http://profm.ir/forums/topic/analytics-pharma-news-daily-news-remmont-com/
  http://gumanitarium.media/ru/o-zhurnale/?replytocom=2915
  http://gaymusic.su/index/3
  http://pummiluola.foorumi.eu/posting.php?mode=post&f=2
  http://keronbrown.com/forum/newthread.php?fid=2
  http://intranet.igloocar.pl/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://trailertips.com/posting.php?mode=post&f=4
  http://0.0.0.0.ehhkzg.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://sy.gaoxiaobbs.cn/member.php?mod=register
  http://forum.teamreflection.com/posting.php?mode=post&f=2
  https://gamedom.ga/index.php?action=register
  http://forum.apiterapia.sk/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=e841143b10895bfaad6cdb73e9f8779c
  https://forum.fucklowes.com/index.php?action=post;board=6.0
  http://bbs.6kw.com/member.php?mod=register
  http://pss-corp.com.ua/forum/posting.php?mode=post&f=1
  http://nibaowo.cn/member.php?mod=register
  http://ggycshw.com/member.php?mod=register
  http://mountainlion.de/posting.php?mode=post&f=2
  http://orshagorodmoy.info/index/3
  http://forum.tvautotrader.com/member.php?action=register
  https://forextester.com/forum/posting.php?mode=post&f=2
  https://xyya.net/index.php?do=register
  http://cccpknox.com/index.php/joomla-pages/other-pages/contacts
  http://xn--15tuq.lingamex.com/member.php?mod=register
  http://kkk.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://forum.se-leistungssport.de/post.php?action=newthread&fid=1
  http://weather.124.mannlist.com/posting.php?mode=post&f=10
  http://dafka.ru/posting.php?mode=reply&f=2&t=87
  http://forums.deadfishgaming.com/posting.php?mode=reply&f=5&t=1705
  http://www.greenwoodclub.kiev.ua/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://www.sciencemadness.org/talk/post.php?action=reply&tid=151310&repquote=615868
  https://26sp.ru/forum/index.php?action=post;topic=14410.0;last_msg=654703
  http://bbs.guoki.com/forum.php?mod=post&action=newthread&fid=2
  http://xn——–onqu75bcvap11j.lohasmassage.com/post.php?action=newthread&fid=2
  http://forum.tusovator.ru/index.php?act=post&do=new_post&f=17
  http://www.orchidgeeks.com/forum/newreply.php?do=newreply&p=5732
  http://108.61.223.113/posting.php?mode=reply&f=6&t=141912
  http://colorlife.cba.pl/member.php?action=register
  http://rsosh7.su/includes/guest/index.php?act=Reg&CODE=00&coppa_pass=1
  http://strasb.com/synostose/index.php?PHPSESSID=29dt78n6fvnj5r3bkdte66ure5&action=register
  http://www.popolsku.fr.pl/forum/index.php?action=post;board=1.0
  http://kemerovo.pss.ru/forum/posting.php?mode=post&f=1
  http://www.subclub.eu/foorum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=535776
  http://kineticpvp.com/posting.php?mode=post&f=8
  http://palmerstoncellars.com/phpbb/posting.php?mode=post&f=2
  http://xtrato.net/forums/posting.php?mode=reply&f=28&t=8504
  http://forum.slovari21.thesite.ru/posting.php?mode=post&f=2
  http://ww.w.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://07link.com/forum.php?mod=post&action=newthread&fid=2
  http://www.subanima.net/posting.php?mode=reply&f=28&t=2615
  http://www.myshia.net/member.php?mod=register
  https://forum.ac-jete.it/index.php?action=post;board=1.0
  http://bozz-network.com/forum/ucp.php?mode=register
  http://www.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://www.legendaryhacker.com/sendmessage.php?s=ed699b2a3024daa79953870b8ef2cfb7
  http://eniyiogretmen.org/newthread.php?fid=2
  http://traviet.net/newthread.php?fid=2
  http://www.warezhr.org/forum/sendmessage.php?s=f21948aa415b8967c042167ca0e534de
  http://www.samf.com.ar/node/11
  http://gulfislands.info/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://45ben.com/member.php?mod=register
  http://www.letechs.com/add-new-bonus.php
  https://piwniczkamemow.pl/showthread.php?tid=12931&pid=133153#pid133153
  http://arakthar.forumcrea.com/post.php?fid=4
  http://boumboum.forumcrea.com/post.php?fid=2
  https://lssfz.cn/member.php?mod=register
  http://www.wsmzjzs.com/forum.php?mod=post&action=newthread&fid=2
  https://5g-engineer.com/index.php?action=post;board=1.0
  http://47n.cc/member.php?mod=register
  http://gg4u-forum.cba.pl/showthread.php?tid=69&pid=76#pid76
  https://zooper46.ru/memberlist.php?mode=contactadmin&sid=3e62c9cbe656fa6b13dc8ebed5d39b9c
  http://forum.voronkov.io/index.php?action=post;board=1.0
  http://rus-aac.ru/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://www.wetcanvas.com/forums/vbfavorites.php?do=addentry&type=post&id=21633166
  http://ww35.ww.w.videogame-reviews.net/posting.php?mode=post&f=10
  http://captfredshop.com/forum/posting.php?mode=post&f=2
  http://uselessrecords.com/forum/index.php?action=post;board=1.0

 5. MichaelHed

  [url=http://sildenafilo0o.com]sildenafil 110 mg capsule price [/url]
  [url=http://tadalafil0o.com]generic doctor reviews [/url]
  [url=http://cialis00.com]cialis 20 mg pill [/url]
  [url=http://lexaproa4.com]can you stop taking lexapro or have to wein off [/url]
  [url=http://viagraly6.com]marley generic viagra [/url]
  [url=http://wellbutrin0i0.com]wellbutrin 300 mg xl make u sleepy [/url]
  [url=http://tadalafilly6.com]buy cipla tadalafil [/url]
  [url=http://cialisd7k.com]cialis online forum [/url]
  [url=http://albuterola4.com]albuterol sulfate hfa inhalation aerosol solution 108 (90 base) mcg/act [/url]
  [url=http://tetracyclined7k.com]buy tetracycline for acne [/url]
  [url=http://propeciaa4.com]where can i purchase propecia [/url]
  [url=http://tetracyclined6j.com]where to buy tetracycline antibiotics for cats [/url]
  [url=http://kamagra0i0.com]kamagra gel oral [/url]
  [url=http://tadalafil00.com]80 mg tadalafil [/url]
  [url=http://sildenafilg8.com]sildenafil citrate tables 100 mg soft [/url]

 6. AaronKaf

  [url=http://zithromaxd6j.com]z pack zithromax antibiotic [/url]
  [url=http://viagra204.com]18008432395 viagra pills [/url]
  [url=http://metformind6j.com]metformin 800 mg side effects [/url]
  [url=http://xenicald7k.com]xenical is a weight-loss drug that works in the digestive system [/url]
  [url=http://sildenafil204.com]sildenafil generic purchase [/url]
  [url=http://prednisolonea4.com]prednisolone for dogs buy [/url]
  [url=http://tadalafilly6.com]buy tadalafil tablets in india [/url]
  [url=http://ventolind6j.com]best place to buy ventolin onlibe [/url]
  [url=http://antabuse0i0.com]generic antabuse [/url]
  [url=http://propeciad7k.com]how to get propecia prescription online [/url]
  [url=http://zithromax0i0.com]order zithromax online without prescription [/url]
  [url=http://kamagrad7l.com]kamagra india [/url]
  [url=http://cialis000.com]is a generic cialis available [/url]
  [url=http://tetracyclinea4.com]dosing tetracycline [/url]
  [url=http://tadalafilo0o.com]good rx tadalafil [/url]

 7. Charlesovaky

  [url=http://lexaprof5h.com]buy lexapro 20 [/url]
  [url=http://zithromaxf5h.com]zithromax with prednisone [/url]
  [url=http://kamagraf5h.com]best price on kamagra [/url]
  [url=http://cialisf5h.com]cialis 20 mg price [/url]
  [url=http://viagraf5h.com]viagra need prescription [/url]

 8. MichaelHed

  [url=http://albuterol0i0.com]albuterol 0.021% [/url]

 9. Charlesovaky

  [url=http://prednisonef5h.com]can 20 mg prednisone pills be cut [/url]