Möte med boksläpp på Konstakademien

Söndagen den 17 februari blev det så både årsmöte och BOKSLÄPP på Konstakademien i Stockholm. Kring tjugo medlemmar och intresserade var med och lyssnade när Martin Dyfverman berättade och visade bilder ur sin nya bok om Carl Johan Dyfverman. Foto: Anna Hopp.

Boken är mer än 160 sidor och innehåller svartvita foton från förr samt nytagna färgfoton av Arvid Dyfverman. Olika kapitel tar upp snöskulpturerna, Carl Johans liv, Ett besök i hans ateljé och sedan en längre vandring i Stockholm med alla de skulpturer och annan utsmyckning som har funnit och som finns kvar. Carl Johans okända arbete med Linnémonumentet beskrivs för första gången, dessutom “kolossalstatyer”, “trollgrottor” och hans medverkan i nymodigheter som ett vaxkabinett och ett väldigt Panorama på Djurgården. Övriga kapitel tar oss till flera andra städer i Sverige och beskriver hans konst i 35-talet kyrkor i landet. Till slut finns den första verksförteckningen över allt (?) han gjort, omkring 360 olika, namngivna verk.

IMG_1935

“Boksläppet” ( till vänster, foto Ulla Dyfverman) bestod i att ordföranden och författaren Martin lämnade över det allra första exemplaret av boken till barnbarnet Blanca, som fyllde ett år  18/2 – samma dag som Carl Johan skulle ha fyllt 175 – och som boken också är dedicerad till. Hon kastade sig med förtjusning över paketet, kanske mest för att det var invirat i sladdar och en TV-kontakt….

Boken finns  att köpa på bland andra Hedengrens vid Stureplan i Stockholm,  men även på nätet. Det går också att skriva på adressen under “kontakt” för att beställa – eller på hemsidan “blabergen.se”

Årsmötet beslutade bland annat att medlemsavgiften höjs med en 50-lapp till 250 kr enskild/familj, för att inte vår kassa  ska minskas framöver. Till tidig september i år planeras en ny “Dyfvermanresa”, troligen till olika platser i Uppsala.

Till slut visar vi en av de många nytagna färgbilderna som Arvid tagit för boken. Det är entrén till Strandvägen 41 i Stockholm.

Strandvägen 2

Sex gudastatyer (fyra syns här) möter besökaren i det hus som arkitekten Johan Laurentz (studiekamrat till Carl Johan) ritade.