Årsmötet 2014 (lite sent) i Viggbyholm

Neptun som pryder sparbankshuset i Ystad

Neptun som pryder sparbankshuset i Ystad

Neptun på 125-åriga stadshotellet i Karlskrona

Neptun på 125-åriga stadshotellet i Karlskrona

 

Mitt i snöyran på februaris första dag 2015 höll vi så bildhuggare CJ Dyfvermans släktförenings årsmöte. Lite försenat som ni förstår, men ändå.

Sandbergsdelen av släkten hade välvilligt sett till att vi fick njuta av både lokal och mat i hemmet hos Liselotte, Lennart Sandbergs brorsdotter. Vi blev faktiskt sällskap nummer 2 som nu fick pröva Liselottes nya satsning att erbjuda servering i den rymliga och snyggt inredda bottenvåningen på henne familjs hus här i Viggbyholm, strax norr om Stockholm och nära Värtans vatten.

Jag tror alla njöt av de många olika pajarna och kak-efterrätterna, innan det var dags för vårt möte.Tjugotalet personer var vi och glädjande många unga, däribland helt färska och pigga små skrik i bakgrunden.

Förutom sedavnliga punkter och val (se kommande protokoll) diskuterade vi bland annat föreningens framtid. Oroväckande få har betalat årsavgiften under hösten.  Styrelsen har haft lite svårt att sköta utskick av både påminnelser om inbetalning och protokoll. Den ekonomiska hanteringen – som inte är stor – har fått en del kritik vad gäller det formella. Summa summarum ville styrelsen  därför ta upp frågan på årsmötet om vi skulle kunna bedriva verksamheten utan de många formaliteter som en ekonomisk förening kräver.

Vi fick många bra synpunkter på detta och resultatet blev att , även om innehållet i vårt arbete skulle kunna rymmas inom en annan form – t ex någon form av “Sällskap”, så  är det svårt att finna en annan form där vi sköter de ekonomiska åligganden som är nödvändiga. Det gäller kostnaden för att driva CJDyfvermans hemsidor och avgiften för att sköta hans familjegrav i Solna.

Hemsidorna – som du besöker just nu – ger intressanta och värdefulla kontakter varje år. Nu senast har jag utväxlat information med sonsonen till det stora och berömda konstgjuteriet Otto Meyer i Stockholm. Där göts många av Carl Johans D:s skulpturer, bland andra de gudafigurer sm pryder sparbankshuset i Ystad och en av Gävles vackra fontäner.

På mötet fick vi också veta att en av CJD:s reliefer prydde en vägg i källarvåningen till ett hus på Tottvägen i Solna. En ajöjungfru som spelar på en harpa. En hel liten katalog hade tryckts om huset vid dess föräljning nyligen. (tyvärr hade vår medlem inte råd med de 7-8 mkr som det kostade att på så sätt bli ägare till reliefen)

Efter själva årsmötet inviterades vi till Lennarts barndomshus precis intill, där jag kunde visa lite nya bilder av Carl Johans verk.

Denna gång från den vackra gamla marina staden Karlskrona, där min hustru Ulla plötsligt såg ett par skulpturer på det 125-åriga Stadshotellets fasad mot torget. Vid närmare beskådan var de nästan identiska med de två mansgestalterna som finns på det Sörensenska palatset (se  tidigare årsmöte 2010) i Stockholm. Vid ett återbesök har jag sedan kunnat se ytterligare skulpturer både  på motsatta sidan och högst uppe på hotellets tak. De senare dock skymda av en (mycket ful) tillbyggnad av hotellet.

Två av de fyra gudabilderna på mitten av Stadshotellet i Karlskrona (tyvärr skymda från gatan)

Två av de fyra gudabilderna på mitten av Stadshotellet i Karlskrona (tyvärr skymda från gatan)

Inga signaturer finns tyvärr på skulpturerna, i beskrivningar omnämns de som “tyskt importgods”. Sökandet går dock vidare…närmast mot Skånska cementgjuteriet som enligt uppgift levererat dem. Har någon av dessa sidors läsare något spår är jag tacksam (liksom för alla uppgifter kring Carl Johan D:s verk)

Till mötet kunde jag presentera en nyhet: Den första “Dyfverman-kalendern”. På tolv kalendersidor foton med flera av CJD:s fantastiska snöskulpturer och dessutom konst från kyrkor och de nyupptäckta i Karlskrona.

Slutligen planerar vi en resa till Gävle den 5 september. Där finns både de två fontänerna på Esplanaden och ett kvarvarande huvud till en imponerande staty av Gevalia, som prydde ett av stadens palats från slutet av 1800-talet. Dessutom kanske vi kan se platserna för de två snöskulpturutställningar som anordnades här på 1880-talet. Vi kommer att be om guidning av en av de som nyligen skrivit en gedigen bok om konsten i Gävle.

Martin Dyfverman

Ordförande

 

 

2 comments on “Årsmötet 2014 (lite sent) i Viggbyholm

  1. Katarina Olsson

    Hej!
    Jag har hittat en artikel i Karlskrona Weckoblad, där det står att Dyverman gjord skulpturerna på Karlskrona stadshotell. Har mejlat Dig ett utdrag ur artikeln!
    Hälsningar
    Katarina Olsson

  2. Admin

    Katarina, du har gjort storverk. Vi är oerhört glada att du funnit svart på vitt att CJD har gjort de fina skulpturerna – att det inte var “tyskt importgods” som det hette i en beskrivning av hotellbygget.
    Jag skriver till dig lite utförligare på mejl och så hoppas jag vi får en levande kontakt också.

    Martin D