Årsmötet på Sundbybergs museum – igen – 2013

Det blev fin uppslutning på vår bildhuggares årsmöte 16 november 2013 på Sundbybergs museum, precis tio år efter vårt förra möte där.
 Lena Löfström, museichefen mötte upp, trots sjukdom och hennes biträdande chef Junior och Karl-Erik såg till att det blev både trivsamt och väl fungerande.
 Lena hade återigen ställt samman en diger box med klipp och bilder av Carl Johans olika verk Bilderna överlämnades också på en CD. Denna ska vi försöka göra kopior på och skicka till er som kom till mötet. För andra intresserade tar vi ut ett självkostnadspris, men anmäl gärna intresse till
Martin D.
 Bilderna är de flesta från det fotoalbum som Carl Johan själv sammanställde över sina olika skulpturer.
Det återstår att i flera fall komplettera med uppgifter om vad verken heter och mer om dess bakgrund.
 Vi var på mötet omgivna av verkliga skulpturer också. David med slungan, där sockeln pryds av reliefer från denne ynglings historia – från fåraherde till konung. Dessutom “Rambo-Jesus” som bysten av Kristus gemenligen (men kärleksfullt) kallas på museet. Dessutom en annan långhårig byst, nämligen av Johannes döparen, fick vi veta.
 Vi tittade på nästan alla bilderna från museets CD-skiva och fick mycken värdefull information därtill av Lena. David visade sig vara en donation från Roslagsmuseet (i Norrtälje) Museet ska också ha CJD:s skissböcker från Konstakademin.
Enligt Lena var CJD:s medhjälpare i arbetet med de berömda snöskulpturna Karl Fagerberg, samme konstnär som gjort de välkända idrottsmännen utanför Olympiastadion på Valhallavägen i Sthlm.
 Lena nämnde också att Carl Johan varit aktuell med en staty över Engelbrekt att uppsättas i USA (där han modellerade den nya statygruppen av Linné, vars original ju står i Humlegården).
Lena påpekade också att CJD ju var bildHUGGARE, han arbetade alltså ibland direkt i det hårda materialet med hammare och stämjärn.
 Slutligen fick vi klart för oss en dyfvermansk specialitet: Den “egyptiska tån”. Det är när tån intill stortån är längre än stortån (om jag uppfattade det rätt) Jag kunde själv konstatera att jag har en sådan…
På mötet kom flera intressanta förslag upp ,t ex att göra en almanacka med CJD:s motiv och att nästa årsmöte skulle kunna förläggas till antingen Örebro, Norrköping (med konst i en kyrka) eller Finspång (konst i slottskapell)
 Närmare information om årsmötet ser ni i protokollet från mötet.
 angel13Dagen avslutade med färd till Solna kyrka. Där är CJD:s grav, men vad vi inte visste var att det i ett
litet påbyggt rum längst fram finns en änglaskulptur med hans namn. Det är ett rum som används som väntrum inför högtiden i kyrkan.
Där såg vi en ängel i en vacker kvinnas skepnad, nerböjd på knä och i famnen hållandes ett barn med slutna ögonlock. En mycket känslostark skulptur som många blev mycket gripna av.
Till detta rum hade också den vänlige Göran Ridnert, församlingens inventarieansvarige, tagit de två skulpturer som står i ett meditationsrum, Ansgarsrummet, hos Solna församling. Vi kunde känna igen två av evangelisterna, kopior av dem som gjordes för Floda kyrkas imposanta byggnad (över porten) i Sörmland. Dessutom har man en Kristusskulptur, gjord enligt den kända Thorvaldsens förlaga, som ganska säkert är gjord av Carl Johan också. Även om ingen signatur finns på den.
Skulpturerna har tidigare stått bland annat på Fånö slott.
 kristus13Vi kommer att lägga ut bilder av skulpturerna – och från mötet – på vår hemsida. Tyvärr har den under hösten legat nere, eftersom vårt webhotell har bytt kodning och därigenom gjort våra sidor oläsliga.
Men jag och – framför allt min son Arvid – har tagit ett nappatag med sidorna under jul -och nyårsledigheten. Så vi räknar med att sidorna är tillbaka på nyåret – och dessutom i uppfräschad och utökad form.
 Hemsidorna genererar varje år flera kontakter och förfrågningar kring CJD:s verk.
Tack till er som kom till mötet och även tack till er som följer föreningen på andra sätt. Sätt gärna in medlemsavgiften om 200 kr om du glömt det.
 På detta årsmöte hade vi – för första gången tror jag – nöjet att få höra lite försiktiga babygurgel. Det var lille Emil som på detta sätt gladde oss i en förtröstan att återväxten ändå är på gång i föreningen.
Martin Dyfverman, ordförande.